Cez žalúdok k zdravšej pokožke

od | jún 7, 2022 | Doplnky výživy | 0 komentárov

Príroda vytvorila množstvo zaujímavých látok, medzi ktoré patrí aj rastlinný enzým papaín. Enzýmy sú jedným zo zázrakov prírody, pretože všetko v našom tele sa deje s pomocou enzýmov. Slovo enzým je zložené z dvoch slov, a to „en“ čo znamená „v“ a „zyme“, čo znamená „kvas“. Enzýmy sú veľké bielkoviny, ktoré urýchľujú alebo spomaľujú rôzne chemické reakcie v našom tele, veľmi jednoducho vysvetlené.

Enzým papaín pochádza z plodov papáje (papája melónová) a zaujímavosťou je, že sa získava zo šťavy nezrelých plodov. Čím zrelší je plod, tým menej tohto enzýmu obsahuje. Papája je veľmi obľúbeným ovocím v Južnej Amerike, kde sa podáva ako dezert po jedení steakov. Jednou z vlastností papaínu je, že pomáha rozkladať bielkoviny na menšie reťazce, ktorým hovoríme peptidy alebo dokonca na tie najmenšie, ktorým hovoríme aminokyseliny a tak podstatne zlepšuje trávenie a využitie bielkovín. Papaín je veľmi vhodný pre ľudí, ktorí jedia veľa mäsa, športovcov, ktorí užívajú proteíny a pomáha nám aj pri vstrebávaní kolagénu, ktorý je tiež bielkovina.

Papaín pôsobí už v žalúdku, ale aj ďalej v tenkom čreve. V žalúdku okrem toho, že pomáha zlepšovať trávenie, upokojuje sliznicu žalúdka, čo je prínosom pre ľudí, ktorí sú náchylní k hnačkám alebo majú vredy na žalúdku. Tým, že zlepšuje celkové trávenie, pomáha znižovať hmotnosť.

Južnej Amerike sa papája používa aj na obklady pokožky, aby pomohla uzdraviť rôzne rany na pokožke, popáleniny, vyrážky ba dokonca sa tieto obklady dajú použiť aj po rôznych chirurgických zákrokoch, keďže papaín má veľmi silné protizápalové účinky. Rovnaké účinky má papaín aj v prípade, že ho užívame orálne a preto je súčasťou nášho kolagénu.

Ďalšou vlastnosťou papaínu je, že pomáha rozkladať toxíny v našom tele, znižuje svalovú únavu a všetkými vyššie uvedeným vlastnosťami zlepšuje celkovú imunitu človeka. Imunitu podporuje aj prostredníctvom svojich antioxidačných vlastností, čiže zabraňuje poškodeniu buniek pokožky. Papaín má také silné antibakteriálne vlastnosti, že sa používa aj na konzervovanie potravín. Znižuje totiž možnosť napadnutia potravín hubami, baktériami a plesňami.

Náš produkt VIAENZYM s obsahom Bromelaínu a Papaínu odporúčame pri problémoch s trávením.

Ďalšie články na túto tému

Komentáre k článku

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Pin It on Pinterest

Share This