5 najčastejších chýb pri grilovaní, ktorými si poškodzujete zdravie

od | júl 7, 2022 | Zdravie | 0 komentárov

Neexistuje nič lepšie ako rodina, priatelia, slnečný víkend a grilovanie. Avšak predtým než sa dostanete ku grilovaniu, pozor na chyby, pri ktorých  si môžete poškodiť zdravie.

Niektoré „techniky“ grilovania môžu mať špecifické zdravotné riziká, pretože  jedlo je vystavené vysokému pôsobeniu rakovinotvorných látok ako sú heterocyklické amíny (HCA). HCA vznikajú v mäse vo svalovom tkanive pri vysokej teplote. Problémy môžu spôsobiť v žalúdku či v hrubom čreve. Dokonca môžu poškodiť DNA a sú spojené so zvýšeným rizikom  rakoviny  prsníka, pečene, pľúc, prostaty a kože.

Našťastie, existujú pomerne jednoduché spôsoby ako sa ochrániť pred HCA a ďalšími menej známymi chybami pri grilovaní, ktoré ohrozujú Vaše zdravie.

Týmto 5 chybám sa vyhýbajte:

1. „Kúpenské“ marinády

Ak marinujete mäso, je to v poriadku. Môžete tak výrazne znížiť hladinu rakovinotvorných látok. Keď si však prečítate ingrediencie vo väčšine kúpených marinádach, zistíte, že pravdepodobne veľa z nich obsahuje cukor alebo glukózový sirup. To sú dve problematické zložky, ktoré v skutočnosti robia grilovanie oveľa nebezpečnejšie.

Radšej zvoľte marinády s obsahom octu alebo citrónových štiav na báze bylín a korenín vrátane karcinogéno-neutralizačného rozmarínu. Experimenty z Cancer Research Center of Hawaii objavili, že teriyaki marináda znižuje obsah karcinogénov až o 67%. Marináda obsahuje kurkumu a cesnak, ktoré znižujú podiel karcinogénov až o 50%. Buďte opatrný, pretože sladké marinády môžu mať v skutočnosti až 3-násobný obsah HCA.

2. Odčervovanie zvierat

Hovorí sa, že ste to, čo jete. Ak si zvyknete robiť mäso, ktoré pochádza zo zvierat z bitúnku, robíte veľkú chybu. Lieky sú tak časté v poľnohospodárstve, že sa dnes bežne objavujú v neorganickom mäse. Napríklad v USA ministerstvo pre bezpečnosť potravín a Inšpekcia poľnohospodárstva zaznamenala lieky ako sú ivermektín (na odčervenie), Flunixin (protizápalový liek), penicilín a ciprofloxacín (antibiotika) a ďalšie podobné lieky, ktoré sú v rozpore s platnými predpismi. Niektoré z týchto liekov sú spojené s neurologickými vplyvmi, alergickými reakciami a poškodením obličiek u ľudí. Vystavenie týchto liekov v mäse pri vysokej teplote nemusí vždy dobre dopadnúť. V niektorých prípadoch sa môžu stať ešte toxickejšími.

3. Zemiak v alobale

Zemiaky (alebo aj ryby) s kúskom masla v alobale sú rýchlym a jednoduchým spôsobom ako grilovať. Bolo preukázané, že hliníkova fólia vylučuje látky, keď je vystavená vysokej teplote. Štúdia zverejnená v roku 2011 v časopise International Journal of Electrochemical Science zistila, že keď sú potraviny v alobale vystavené vysokej teplote, alobal vylučuje látky, ktoré sú považované podľa Svetovej zdravotníckej organizácie za neprijateľné.

4. Teflónové panvice

Teflonové kuchynské náradie je lákavé, pretože je jednoduché na čistenie. Problém je, že perfluóroktánové chemikálie a príbuzné zlúčeniny sa v nich  bežne nachádzajú. Tieto chemikálie sú spájané  v súvislosti s obezitou, zvýšenou hladinou hormónov štítnej žľazy a toxicitou mozgu, pečene, prostaty a obličiek. Aj keď to môže vyžadovať viac námahy, skúste sa teflónu vyhnúť.

5. Zhorené jedlo

Americký inštitút pre výskum rakoviny dôrazne odporúča predvariť mäso pred grilovaním. To pomáha znižovať „odkvapkávanie šťavy“ na grile, ktorá mení dym na rakovinotvorné, polycyklické uhľovodíky. Čiastočné varenie mäsa na šporáku alebo v rúre a následné grilovanie pomáha znižovať hladinu polyaromatických uhľovodíkov.

Ďalšie články na túto tému

Komentáre k článku

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Pin It on Pinterest

Share This